Tijd besparen in het huishouden - 7 tips

Ken je dat? Het gevoel dat je werkweek een race tegen de klok is. Zeker in een gezin met kinderen is het soms zoeken hoe je alle ballen hoog houdt. Oja, dat huishouden moet er ook nog bij. In deze blog lees je 7 tips: hoe kun je tijd besparen in het huishouden?

1 ding tegelijk

Wanneer we ons gehaast voelen en de ballen maar nauwelijks hoog kunnen houden, zijn we geneigd om veel dingen in korte tijd te willen doen. En dan vooral veel dingen tegelijk. Voelt effeciënt, is het niet. Door veel tegelijk te doen, kosten dingen juist meer tijd. Misschien ken je het wel: ben je een uur verder, een uur lang druk geweest maar heb je niks van je lijstje af kunnen vinken. Doe één ding tegelijk! Werk dit af, neem eventueel even pauze en ga daarna verder met het volgende.

Maak een planning

Hoe doe je dat, één ding tegelijk? Het werkt het makkelijkst om met een to do lijst te werken. Of door in je agenda vaste tijdsblokken te maken waarin je bepaalde activiteiten doet. Het maken van een planning is echt dé manier om tijd in je huishouden te besparen. Werk met lijstjes!

Overzicht in je agenda

Zorg voor overzicht in je agenda. Zo hoef je niet alles op te slaan in je hoofd (en heb je daar weer ruimte voor andere dingen). Bij voorkeur een planner waar de afspraken van alle gezinsleden opstaan. Maak een planbord of schaf een weekplanner aan. De weekplanner die je in onze webshop vind, is zo ontworpen dat je hem op elk moment in het jaar kunt gaan gebruiken, zonder dat je een halve agenda weggooit. Daarnaast vind je er handige stickers en labels in om het plannen leuk te maken. Ideaal dus!

Ruim op

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd! Zorg voor een rustige omgeving. Je kunt echt beter eerst opruimen, onnodige spullen uit je huis verbannen voordat je aan het poetsen slaat. Win-win, want zo ben je ook nog eens veel sneller klaar met je rondje. Meer tips hierover lees je in de blog over 5 tips voor meer structuur in je leven. Maak er een gewoonte van om spullen meteen op te ruimen als je klaar bent. Misschien nog wel belangrijker: probeer je huisgenoten dit ook aan te leren ;). Hiermee kun je veel tijd besparen in het huishouden!

Maak een boodschappenlijstje

Gebruik een boodschappenlijstje. Ja, echt. Ook als je je boodschappen online besteld, is het handig om te weten welke dingen op zijn. Zo vis je nooit achter het net. Ben je aan het eten en is de hagelslag op? Zet hem meteen op je boodschappenlijstje voor de nieuwe week. Het is dus altijd handig om een boodschappenlijstje op een vaste plek in je keuken te hebben liggen. De boodschappenlijstjes die wij ontwierpen zijn geselecteerd per categorie. Zo heb je de minste kans dat je iets vergeet!

Hang was netjes op

Neem even de tijd om was een paar keer uit te slaan voor je het ophangt. Zo droogt het netter op en hoef je dus nauwelijks meer te strijken.

Nooit meer zelf stofzuigen!

Wil je géén hulp in huishouding? Overweeg dan eens een robotstofzuiger. Programmeer hem zodat hij één keer per dag zijn rondje doet. Koop een stofzuiger van goede kwaliteit, die komt namelijk ook prima in de hoekjes. Zo hoef jij nauwelijks meer stof te zuigen. Win win, dit kan je heel veel tijd schelen!